Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od dawna, jednak niewiele się zastanawiamy ponad tym, jak cukier przychodzi na układ. Czy to cukier to właśnie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – albo istnieje trucizną?

Naukowcy w poprzednim etapie zmienili zdanie – odkryli, że to nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest obowiązkowy za nadwagę i otyłość, wtedy on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, istnieje więc równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Uważaj na inne nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na inne nazwy cukru w zestawie. Cukier może zamykać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli któryś z tych momentów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, ponieważ ten owoc może mierzyć sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy dobra dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Również do cukru, słodzik może zamykać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu ważna stosować go w niedużej liczb. Słodzik prawie nie ma też kalorii, wtedy nie wpłynie niekorzystnie na siłę. Kolejną zaletą słodzików istnieje więc, że nie psują zębów. To czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie uważać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby pozostające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ ma on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i traci swoje zalet słodzące, wtedy nie można zaczynać go do kolorów i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany tworzą w odpowiedzi z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na działanie mózgu, powoduje senność i ciężki spadek naszej zdolności analizy i pamiętania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych zdolności witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to czyste, rafinowane węglowodany. Lecz to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wykonywa to, rozpoczynanie się toksyn – kwasu pirogronowego i zagranicznych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w rozumie i stylu nerwowym, a inne cukry w morzach ciałkach krwi. Wpływa obecne na oddychanie cel i zawiera brak niezbędnej ilości tlenu do działania organizmu.

Nie oddajemy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi naszego układu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cisze i dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz popularniejszą kwoty pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i przechowywanych w polskim ciele. Przypadkiem mogą stanowić swoje kości oraz zęby, z jakich zostaje pobrane tyle wapnia, że staje nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawu, że cukry obok tłuszczów są w polskim systemie głównym źródłem energii, a to są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.

Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest nieistotna dla swego układu. Cukier przychodzi na dowolny organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) spełnia ją oraz powiększa do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu dochodzi do swej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe chodzą do dowolnej partia mięsa i gromadzona są w kilka wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe chodzą do samodzielnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich pracy, następnie tkanki ulegają degeneracji i przeistaczają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek rozpoczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do prostych dań, staraj się wybierać sprawnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Żywienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na działanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *